Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Allt inför VM-kvalet – Zlatan i startelvan
Fotbolls-VM

Allt inför VM-kvalet – Zlatan i startelvan

Publicerat 2021-03-25 10:32

Sverige mjukstartar resan mot VM i Qatar 2022 med två VM-kvalmatcher mot Georgien hemma ikväll och Kosovo borta på söndag. Det mest intressanta med det stundande kvalet är förstås att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka och ska enligt uppgifter gå direkt in i startelvan.

 ”KONKURRENSEN ÄR STENHÅRD”

Det är en stark svensk landslagstrupp som står inför stundande VM-kvalmatcher och träningslandskampen mot Estland nästa onsdag. När Janne Andersson presenterade 26-mannatruppen förra tisdagen antydde han att det var en av den kanske bästa landslagstrupperna han tagit ut.

– Vi har den kanske tuffaste konkurrenssituationen vi har haft under min tid som förbundskapten. Det gör att det är svårt att ta ut en trupp, konkurrensen är stenhård, sade Janne Andersson.

SISTA CHANSEN INNAN EM

Zlatan Ibrahimovic comeback var förstås det stora numret i truppen. Men, även i övrigt har Sverige en rad spelare med tongivande roller i europeiska toppklubbar, inte minst på mittfältet och i anfallet.

Framför allt Alexander Isak, som den här säsongen har gjort tolv mål för sitt Real Sociedad i La Liga, och Dejan Kulusevski som spelat sig in i Juventus startelva.

Samtidigt är det sista samlingen innan truppen tas ut till sommarens EM. För de spelare som inte är självklara i truppen blir VM-kvalet och matchen mot Estland sista chansen att visa upp sig innan EM-truppen presenteras 18 maj.

SVERIGES VM-KVALTRUPP

PLATS 89 PÅ FIFA-RANKINGEN

Georgien är på pappret det sämsta laget i Sveriges VM-kvalgrupp, även om Kosovo ligger längre ner på FIFA:s ranking. Georgien ligger på plats 89 och Kosovo på plats 117.

Men, Kosovo gjorde betydligt bättre ifrån sig i senaste EM-kvalet där man inte var alltför långtifrån att faktiskt ta sig till EM. Georgien var däremot långtifrån en EM-plats även om man spelade 0-0 hemma mot både Irland och Danmark.

Tittar man på det georgiska laget är en överväldigande majoritet utlandsproffs. Bland annat återfinns tre spelare i ryska ligan, två i turkiska ligan och två i polska ligan.

Några särskilt namnkunniga spelare är det dock inte frågan om. Men, Giorgi Kvilitaia får ändå den svenska backlinjen ha koll på. Georgiens nummer 11 har gjort 13 mål på 22 matcher för Anorthosis Famagusta i cypriotiska ligan den här säsongen.

FEM SENASTE – SVERIGE

FEM SENASTE – GEORGIEN

NORDFELDT I MÅL

Enligt uppgifter till Sportbladet igår kväll kommer Zlatan Ibrahimovic att finnas med i startelvan mot Georgien och bilda anfallspar tillsammans med Alexander Isak.

Samtidigt tar Kristoffer Nordfeldt plats mellan stolparna istället för Robin Olsen, som dras med en skada. För Nordfeldt blir det blott andra tävlingslandskampen sedan debuten mot Färöarna i EM-kvalet i november 2019.

I backlinjen kommer Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander och Ludwig Augustinsson att spela.

På mittfältet bänkas både Albin Ekdal och Emil Forsberg, som bägge två varit stommen på det svenska mittfältet de senaste åren. Dejan Kulusevski, lagkaptenen Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson och Viktor Claesson blir de som får förtroendet på mitten.

Sveriges startelva mot Georgien:

Kristoffer Nordfeldt

Mikael Lustig – Victor Nilsson Lindelöf – Filip Helander – Ludwig Augustinsson

Dejan Kulusevski – Sebastian Larsson – Kristoffer Olsson – Viktor Claesson

Alexander Isak – Zlatan Ibrahimovic

GRANQVIST OCH BERG SKADADE

Varken Andreas Granqvist eller Marcus Berg kommer att finnas med i truppen mot Georgien på grund av småskavanker. Inte heller mittbacken Joakim Nilsson finns tillgänglig.

I de kommande två kvalmatcherna planerar Janne Andersson att förändra en del i startelvorna från match till match.

– När jag ser den här truppen ger det mig möjlighet att laborera på ett annat sätt och inte köra två väldigt lika startelvor. För att ha det piggaste laget på planen och utnyttja helheten i truppen på bästa sätt, sade Janne Andersson på gårdagens presskonferens.

Avspark Sverige–Georgien, 20:45.

SVERIGES MATCHER I VM-KVALET

Sverige–Georgien 25 mars
Kosovo–Sverige 28 mars
Sverige–Spanien 2 september
Grekland–Sverige 8 september
Sverige–Kosovo 9 oktober
Sverige–Grekland 12 oktober
Georgien–Sverige 11 november
Spanien–Sverige 14 november


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Copyright © Fotboll.com 2024   |