Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

AVSLÖJAR: Utlandsproffset lämnar Akranes – kontaktad av svensk klubb
Europa (Övrigt)
Foto: Wikimedia Commons

AVSLÖJAR: Utlandsproffset lämnar Akranes – kontaktad av svensk klubb

Publicerat 2020-11-18 17:02

Efter två år i isländska ÍA Akranes gör sig Marcus Johansson redo för nya utmaningar. 27 åringens kontrakt går nämligen ut om sex veckor och nu står det klart att det inte blir någon förlängning. Den tidigare Halmstadspelaren har en del alternativ på bordet.
– Jag har intresse från klubbar, men samtidigt är vi bara i mitten på november, säger Marcus Johansson till Fotboll.com.

Den isländska säsongen har avslutats i förtid, på grund av den rådande coronapandemin. Ett av de svenska proffsen på Island är Marcus Johansson, som tillhört ÍA Akranes sedan 2019. När Fotboll.com når honom är han på gott humör, trots mörk novembertid.

– Om man tycker att det är mörkt i Sverige kan jag säga att har man bott på Island så är detta högsommar, haha. Vädret kan inte påverka mig längre, säger Marcus Johansson till Fotboll.com.

Seniorkarriären inleddes i Halmstads BK och Marcus Johansson blev kvar några år. Förutom en kortare lånesejour till Östers IF 2015, hann han dessutom representera Jönköping Södra IF.

Mittbacken, som precis käkat lunch och gör sig redo för träning, befinner sig just nu i Sverige.

– De stängde ner hela ligan och då finns ingen anledning för mig att vara kvar. Mitt kontrakt går ut den 31 december. Vi kom överens om att jag inte skulle förlänga och då enades vi om att det är onödigt att jag är på plats. Jag fick tillåtelse att åka hem och då var det bara att tacka och ta emot.

Den rådande situationen har haft rejäla konsekvenser – och Island är ett land som inte tagit lätt på omständigheterna.

– Landet har varit mycket hårda med alla restriktioner. I mars stängdes alla gym – eller i princip allt egentligen, säger han och fortsätter:

– På fotbollsträningarna var vi i grupper om fem och körde bara löpning. Det var jobbigt, speciellt när man är van vid att träna med laget, umgås med alla, käka på restaurang efteråt och hänga.

Johansson lämnade J-Södra för att testa vingarna utomlands och första destination, Silkeborg IF, blev mindre lyckosam. Därefter blev det Akranes – och det är han nöjd med.

– När jag kom till Akranes 2019, hade de precis kommit upp från andradivisionen. Vi höll oss kvar ifjol och hamnar på åttondeplats i år. Det får man vara riktigt nöjd med. Det har varit ett konstigt år med corona, men den placeringen är riktigt bra, noterar den 195-centimeter långe 27-åringen och berättar om hela sin tid på ön:

– Det har varit hur bra som helst. Jätteroligt, verkligen. Både för mig som människa men också inom fotbollen där jag haft en viktig roll och varit en kugge för laget. Fotbollsmässigt har jag utvecklats jättemycket. Det är alltid kul att få spela, det är vad man vill. Jag har haft förtroende från tränaren och fått spela varje vecka. Förra året kom jag med i årets elva och sedan dess har jag varit med i veckans elva ungefär åtta gånger. Det är kul att bli uppmärksammad.

Svenskens utvecklingskurva har pekat uppåt och han anser att den isländska högstaligan håller högre kvalité än vad många tror.

– Jag skulle säga att ligan håller samma nivå som Superettan. Men samtidigt finns talangfulla spelare som tar steget ut. Bjarki Bjarkanson spelade i mitt lag och gick nyligen till Venezia och en annan, Tryggvi Haraldsson, gick över till norska högstaligan och Lilleström.

För Marcus Johanssons del väntar nu nya äventyr. Avtalet med Akranes går snart ut och försvararen har en del alternativ att välja mellan.

– Det är svårt att säga var framtiden ligger. Jag har intresse från olika klubbar, men samtidigt är vi bara i mitten på november och mitt kontrakt går ut om sex veckor. Just nu vill jag bara vara hemma, träna och se över valmöjligheterna. Men jag är öppen för mycket. Ingenting håller mig tillbaka, jag är singel och 27 år, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är roligt att vara utomlands. Samtidigt stänger jag inga dörrar om rätt klubb kommer i Sverige. Det finns ju självklart fördelar med det. Men jag är van vid att flytta runt då jag varit på Island, i Danmark och runtom i Sverige.

Nordiska klubbar har visat intresse för honom – bland annat en svensk.

– Isländska klubbar finns på bordet. Sedan finns det också en klubb i Sverige som jag snackar med och någon ”random” klubb utomlands. Jag kan inte ge några detaljer. Det är alltid snack med olika klubbar, speciellt när man blir kontraktslös. Alternativ finns, absolut.

Malkolm Nilsson, målvakten i Halmstads BK, skrev välkommen hem på din senaste Instagram-bild där du tackar Akranes?

-Haha! Jag och Malkolm är bästa polare, så det var inte fotbollsrelaterat.

 


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Europa

Publicerat 2022-06-23 21:11

Här spelar stjärnorna nästa säsong – oddsen på de hetaste övergångarna

Den som tror att sommaruppehållet är till för att pusta ut och ladda upp inför nästa säsong har inte varit tillräckligt uppmärksam på silly season. Kampen om spelare under transferfönstrets …

Europa

Publicerat 2022-06-23 14:45

Summering & analys av toppligorna 2021/2022

Fotbollssäsongen 2021/22 för storlagen ute i Europa börjar lida mot sitt slut. En Champions League-final finns kvar att se fram emot och en mäktig sådan. Men klubblagsfotbollen i världens bästa …

Copyright © Fotboll.com 2024   |