Nytt i appen! Nytt i vår app! Läs mer
Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

EM 2021: Alla Sveriges matcher kan flyttas
Fotbolls-EM

EM 2021: Alla Sveriges matcher kan flyttas

Publicerat 2021-04-08 11:38

I sommarens EM-slutspel ska Sverige spela en gruppspelsmatch i Bilbao och två i Dublin. Nu ser det ut som att samtliga matcher kan komma att flyttas.

KAN INTE GARANTERA PUBLIK

Måndagen 14 juni är det tänkt att Sverige ska spela sin första match i EM mot Spanien i Bilbao. Men, frågan är om det blir så.

Igår gick det spanska fotbollsförbundet, RFEF, ut med att det kommer vara ”omöjligt” att leva upp till UEFA:s krav på att publik ska släppas om på arenorna, enligt Goal. Anledningen är att vaccinationen i Spanien går för långsamt.

– Kravet att 60 procent av befolkningen i Baskien och Spanien ska vara vaccinerade före 14 juni är omöjligt, vilket kommer att resultera i frånvaro av publik, skriver RFEF i ett uttalande.

Förutom Spanien–Sverige ska även Spaniens matcher mot Polen och Slovakien samt en åttondelsfinal spelas Bilbao.

Inte heller i Dublin, där Sverige ska möta Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni, ser det ut att bli några matcher. I alla fall inte enligt vad det irländska fotbollsförbundet meddelade på sin hemsida under gårdagen.

– Det irländska fotbollsförbundet har i samråd med regeringen idag givit UEFA besked om att det på grund av Covid-19-pandemin inte kommer gå att leva upp till de minimikrav som ställs på antalet åskådare vid de matcher som ska spelas i Dublin.

Samtidigt finns även tveksamheter kring huruvida Glasgow kommer att kunna arrangera sina EM-matcher.

MATCHER KAN FLYTTAS TILL ENGLAND

Om Sveriges matcher inte kommer kunna spelas i vare sig Bilbao eller Dublin finns en hel del som talar för att de kommer at flyttas till England.

Den brittiska regeringen planerar att öppna upp för så mycket som 10 000 åskådare per match i början av maj och så småningom ännu mer, rapporterar AP. Möjliga spelplatser skulle i så fall kunna bli Manchester, Liverpool eller Tottenhams hemmaarena i London.

Den italienska regeringen har givit grönt ljus för spel i Rom, där bland annat öppningsmatchen mellan Turkiet och Italien kommer att spelas den 11 juni.

– Hälsominister Roberto Speranza har meddelat att regeringens vetenskapliga rådgivare kommer att arbeta för att ta fram lösningar för att tillåta publik på Roms Olympiastadion under EM, säger italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gavina.

Även den danska regeringen har bekräftat att minst 12 000 åskådare kommer att släppas in på matcherna i Köpenhamn.

Det slutgiltiga beslutet om spelstäder kommer att komma i samband med ett möte som UEFA:s exekutivkommitté kommer att hålla den 19 april.

KAN BLI STÖRRE TRUPPER

Förutom ändrade spelstäder kan det även komma att bli större trupper än normalt i sommarens EM. 23 spelare är det normala för en trupp i ett stort mästerskap. Nu kan det bli aktuellt med 26 eller 27 spelare.

På grund av hög belastning för spelarna under det senaste året har flera förbundskaptener i de stora nationerna lyft frågan om utökade spelartrupper. Bland annat Englands Gareth Southgate, Italiens Roberto Mancini samt Belgiens Roberto Martinez.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, tillika förste vicepresident i UEFA, har bekräftat för Fotbollskanalen att frågan kommer att diskuteras på Uefas exekutivkommittés möte den 19 april.

En 26-mannatrupp var också precis det som Janne Andersson tog ut till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo. Den svenske förbundskaptenen är positiv till förslaget om större trupper.

– Jag tycker att det är jättebra. Sedan hur många vet jag inte, men några till. Just att gå in i samling och kunna genomföra träningar fullt ut. Vi ska ju förhoppningsvis vara tillsammans länge. Blir så då tycker jag att det är positivt, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Samtidigt meddelade UEFA för en dryg vecka sedan att det kommer att bli tillåtet med fem byten under EM. Även här är Janne Andersson positiv.

– Jag tycker att det är en till sak som är jättebra.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2021-07-12 21:38

KRÖNIKA: Rätt lag blev bäst i Europa!

EM-finalen 2020 är till ända och en sak kan vi slå fast: - Rätt lag blev bäst i Europa! Italien tog oss med storm inledningsvis. De fullkomligt dansade fram på hemmagräset i …

Fotbolls-EM

Publicerat 2021-07-05 07:08

SPELTIPS: De blir EM-mästare

Fotbolls-EM 2020 börjar närma sig slutet. I fredags blev Spanien och Italien klara för semifinal då de vann sina respektive kvartsfinaler och dagen därpå fick de sällskap av Danmark och …

Copyright © Fotboll.com 2023   |