Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Flera landslag protesterar mot VM i Qatar
Fotbolls-VM

Flera landslag protesterar mot VM i Qatar

Publicerat 2021-03-31 23:57

Det europeiska kvalet till VM i Qatar 2022 inleddes i förra veckan. Samtidigt har flera landslag valt att ta ställning och protestera mot det VM-slutspel som ska äga rum i slutet av nästa år.

 

”DET VAR EN BRA IDÉ”

 

Först ut var Norge, som i sin första VM-kvalmatch borta mot Gibraltar valde att iklä sig vita t-shirts med texten ”Human Rights, On and off the pitch” under nationalsångerna.

Finska Hufvudstadsbladet skriver att VM i Qatar debatterats flitigt i Norge. Därför valde förbundskaptenen Ståle Solbakken att ta initiativ till protesten inför matchen mot Gibraltar.

– Spelargruppen tyckte att det var en bra idé. Alla håller med om att det som pågår och har hänt i Qatar inte är bra, och för oss är det viktigt att visa att bryr oss om och försöka att påverka, sade Norges lagkapten Martin Ødegaard.

Samtidigt har Amnesty International uppmanat internationella fotbollsförbundet Fifa att pressa Qatar hårdare. Ända sedan Qatar tilldelades VM i december 2010 har det rapporterats om grova missförhållanden vid byggandet av nya arenor.

Enligt uppgifter till brittiska The Guardian ska 6 500 gästarbetare från Indien, Pakistan, Bangladesh och Nepal ha omkommit under de senaste tio åren via olika arenabyggen. Dessutom har rykten florerat om mutor i samband med valet av Qatar som värdnation för VM 2022.

 

DANMARK FÖLJDE NORGE

 

Efter Norges protester valde flera andra europeiska landslag att också protestera. Inför Tysklands match mot Island i torsdags markerade det tyska landslaget. En bokstav per spelare bildade orden ”H-U-M-A-N R-I-G-H-T-S” som manifesterades strax innan avspark.

I lördags gjorde Holland en liknande protest inför sin match mot Lettland och i söndags var Danmark inför sin match mot Moldavien klädda i tröjor med budskapet ”Fotboll stöttar förändring”.

De danska spelarna har signerat sina tröjor som kommer att auktioneras ut. Pengarna från försäljningen skänks till gästarbetare i Qatar och deras familjer.

– Vi har fått möjlighet att bland annat ha ett möte med Amnesty där vi lärt oss mer om situationen och ta reda på hur vi bäst kan hjälpa till. Så i samråd med dem markerade vi vad vi känner idag, sade den danske målvakten Kasper Schmeichel till Discovery+ i samband med matchen mot Moldavien.

 

JANNE ANDERSSON TVEKSAM

 

Det svenska landslaget valde att inte följa Norges exempel i matcherna mot Georgien och Kosovo. På en presskonferens inför matchen mot Kosovo i söndags ställde sig förbundskapten Janne Andersson tveksam till den typen av auktioner.

Istället framhöll han att Svenska Fotbollförbundet vid ett antal tillfällen varit i Qatar för att framföra sina åsikter om styrelseskick och villkor för gästarbetare.

– SvFF har hållit på med det här i flera år innan och det kanske inte har fått så stor uppmärksamhet. Det är väl bra om fler påverkar på olika håll, sade Janne Andersson.

Den svenske lagkaptenen Sebastian Larsson var inne på samma linje.

– Jag och ”Granen” (Andreas Granqvist) pratade med Håkan (Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare) om det i veckan. Vi lägger inte dövörat till och säger: ”Vi följer fotbollsförbundet”. Vi känner oss trygga i det förbundet gör och den linjen man har. Sen är det jättebra att saker och ting uppmärksammas på olika sätt.

 

”KONSTIGT ATT LÄGGA PRESSEN PÅ SPELARNA”

 

Mino Raiola, spelaragent för bland andra Zlatan Ibrahimovic, tycker inte att det är spelarnas ansvar att protestera mot VM i Qatar utan att Fifa bör agera mer.

– Jag tycker det är konstigt att vi lägger pressen på spelarna. De har inte bestämt var vi spelar. Om du vill använda spelarna på det sättet, måste man också ge dem chansen att välja var de vill spela, sade Raiola i en intervju med holländsk TV nyligen, enligt NOS.

 

FAKTA – VM 2022

 

  • VM 2022 kommer att äga rum mellan 21 november och 18 december.
  • Mästerskapet kommer att spelas på åtta olika arenor, som alla ligger i och omkring den qatariska huvudstaden Doha.
  • Flera arenor är ännu inte färdigställda, däribland finalarenan Lusail Iconic Stadium med plats för 80 000 åskådare.

Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Copyright © Fotboll.com 2024   |