Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Fotbollen på väg att slå igenom som esport
Välj liga

Fotbollen på väg att slå igenom som esport

Publicerat 2021-04-26 15:38

Esport har i många år främst handlat om spel som Counter Strike, Dota 2 och Starcraft. Men, nu börjar klassikern FIFA  konkurrera med de stora giganterna. 

Bild: FIFA eWorld Cup 2020


20 MILJONER SPELARE

Till helgen avgörs det europeiska kvalet i FIFA21 Global Series, som pågått sedan i höstas. Vinnarna belönas med en plats i FIFA eWorld Cup, som äger rum senare i år. De senaste åren har FIFA som esport vuxit markant, mycket tack vare att vem som helst kan vara med och tävla i FIFA Global Series.

2018 försökte över 20 miljoner spelare i över 60 länder kvala in till FIFA eWorld Cup. Samtidigt såg närmare 30 miljoner tittare huvudturneringen via streaming – enligt DagensAnalys.

Matcherna i FIFA Global Series spelas på Sony Playstation 4 eller Xbox One. Nytt för den här säsongen är att spelarna är indelade i sex olika regioner, Europa, Nordamerika, Sydamerika, Östasien, Västasien och Sydafrika samt Oceanien.


25 MILJONER I PRISPOTTEN

Vinnarna i de regionala turneringarna får vara med och dela på en prispott på 3 miljoner dollar, motsvarande drygt 25 miljoner svenska kronor. Utöver får de även chansa att tävla i de så kallade FIFA Majors, som förutom FIFA eWorld Cup också inkluderar FIFA eClub World Cup och FIFA eNations Cup.

2019 års upplaga av FIFA eWorld Cup vanns av tysken Mohammed ”MoAuba” Harkous som slog saudiern Mosaad ”Msdossary” Aldossary i finalen. För detta belönades MoAuba med 250 000 dollar.


TREDJE SÄSONGEN FÖR EALLSVENSKAN

Förutom FIFA Global Series finns även nationella turneringar, bland annat i Sverige. 2021 blir tredje säsongen som eAllsvenskan avgörs med totalt 17 deltagande lag med minst två professionella FIFA-spelare per lag.

De 17 lagen är indelade i två grupper enligt följande:

Grupp A

  • AFC Eskilstuna
  • Degerfors IF
  • GIF Sundsvall
  • Helsingborgs IF
  • IFK Göteborg
  • Malmö FF
  • Trelleborgs FF
  • Varbergs BoIS
  • Örgryte IS.

Grupp B

  • AIK
  • Akropolis IF
  • Djurgårdens IF
  • Hammarby IF
  • IFK Norrköping
  • IK Sirius
  • Jönköpings Södra IF
  • Östers IF

Struktur och regler

Ett möte mellan två klubbar består av två matcher.

En match spelas på Sony Playstation 4 och den andra på Xbox One.

Resultatet i de bägge matcherna räknas sedan ihop till ett resultat.

Från varje grupp går de fyra bästa lagen vidare till slutspelet som äger rum första veckan i juni.

Det vinnande laget belönas med tre platser i kvalet till FIFA eWorld Cup.

Samtliga lag är dessutom med och tävlar om en prispott på 200 000 kronor.

 

eallsvenskan matchrumBild från Wikipedia som visar matchrum i eAllsvenskan.


ENORMT ENGAGEMANG

Den ökade populariteten hos FIFA har också gjort att flera av klubbarna i Allsvenskan börjat engagera sig i fotboll som esport. Malmö FF har till och med startat en renodlad FIFA-akademi i samarbete med gymnasieskolan Malmö Fria Läroverk.


450 MILJONER TITTARE INOM ESPORT

Att esporten idag har blivit mainstream råder det ingen större tvekan om. Ser man till antalet tittare är det till och med en av världens största sporter. År 2019 tittade 443 miljoner på esport och 2023 förväntas den siffran stiga till över 600 miljoner, enligt Statista. Tittar man på enskilda spel ligger League of Legends – LoL, i topp. Förra årets final på världsmästerskap i LoL sågs som mest av 46 miljoner tittare samtidigt.

FIFA är ännu inte ett av de största spelen inom esport, om man ser till den globala publiken, men intresset för spelet växer i rasande takt inom sporten. De största spelen är utan tvekan skjutarspelet Counter Strike: Global Offensive samt multiplayer-strategispelen League of Legends och Dota 2. Det finns även flera andra stora speltitlar som växer snabbt inom esporten, som Overwatch som är från skaparna av World of Warcraft samt de så kallade Battle Royal spelen Player Unknow’s Battleground och Fortnite.


VALORANT – SNABBAST VÄXANDE UNDER 2020

I mitten av 2020 så släpptes skjutarspelet Valorant, vilket är praktiskt taget en kopia av Counter Strike, men i annan kostym. Esport fick en enorm tillväxt under året, på grund av Corona-pandemin, eftersom det var en av de få sporter som fortfarande utövades under året. Eftersom Valorant släpptes under tiden, så blev det mycket fokus på spelet och många tror att det kommer att bli esportens nästa topp-3 spel.

valorant esport

 

STORT INTRESSE FÖR BETTING

Valorant har också blivt ett populärt spel att lägga bets på, detta då esport ökade radikalt inom bettingbranschen under 2020. Eftersom fotboll och många andra sporter inte utövades under stora delar av året, så lockades många betting-intresserade till sporten. Valorant blev naturligtvis intressant att betta på, då speltiteln var i nyhetens behag och det har fått spelet att växa snabbare än något annat spel inom bettingbranschen.

De största och bästa bettingsidorna för Valorant är ofta förhållandevis nya bettingsidor som har nischat sig inom esport betting. Detta är en ny trend inom bettingbranschen som skvallrar om hur stort esport börjar bli.


ENORMA PENGAR

I takt med att populariteten har ökat har också prispengarna inom esporten ökat dramatiskt. Ett tydligt exempel är den största Dota 2-turneringen, The International, som 2019 hade en prispott på 34 miljoner dollar. Detta kan jämföras med golfens British Open och PGA Championship, som har en prispott på drygt 10 miljoner dollar vardera.


ESPORT BÖRJAR ERKÄNNAS

Det finns även andra tecken på att esporten är på väg att erkännas som en riktig sport. Under 2018 års Asian Games, asiatiska motsvarigheten till OS, var esport demonstrationssport. Bland annat tävlades det i League of Legends, Starcraft II och Pro Evolution Soccer.

I december förra året meddelade den asiatiska eventorganisationen Asian Games, att esport blivit en av det officiella programmet till 2022. Frågan är när vi får se esport på OS? Det kommer med all sannolikhet att komma, men förmodligen inte inom de närmaste åren. 2018 sa nämligen Internationella Olympiska Kommittén, IOK, nej till esport som demonstrationssport i OS i Paris 2024.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea …

Copyright © Fotboll.com 2024   |