Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Krönika: FIFA ger ”hyckleri” en helt ny innebörd
Fotbolls-VM

Krönika: FIFA ger ”hyckleri” en helt ny innebörd

Publicerat 2022-11-04 17:12

Edit: Under en presskonferens, endast timmar innan öppningsmatchens avspark, anklagar FIFA:s president, Gianni Infantino, Europa och alla länder i väst för att vara hycklare. Han menar på att ingen nation bör ge ”moraliska lektioner” till Qatar för det som vi gjort mot världen 3000 år tillbaka.

Läs vidare så märker du nog snart hur exceptionellt illa det rimmar.

FIFA:s värderingar och viktiga arbete….

FIFA visar gärna och ofta att man stödjer mänskliga rättigheter, människors lika värde, jämställdhet, att man är emot all form av diskriminering och att man arbetar för att gynna progressiva värderingar. Hatten av och applåder, för det är naturligtvis viktigt och minst sagt nödvändigt för en global federation för världens största sport. FIFA kan trots allt göra stor skillnad för allt progressivt arbete i världen.

Ett bra exempel är en Guide för god praxis för mångfald och antidiskriminering som FIFA har publicerat. En minst sagt omfattande guide på hela 94 sidor, där man ofta lyfter hur viktiga dessa värderingar är för FIFA och hur deras arbete gör skillnad.

Men det är svårt att inte bli förvirrad och rent av förbannad, bara av att läsa rubriken. Det rimmar så sjukt illa med tanke på bakgrunden till hur VM hamnade i Qatar och allt som hänt i samband med förberedelserna inför mästerskapet.

Jag behöver inte skumma igenom många sidor ur FIFA:s guide om god praxis för mångfald och antidiskriminering, innan jag spontant vill spotta på skärmen. Det är så grisigt!

Det blir ju minst sagt osmakligt när FIFA klappar sig själva på axeln med att man sedan 1960 har stöttat mångfald och tagit tydlig ställning emot diskriminering. Man stoltserar med stadgar, etiska regler och policyer och ”Codes of Conduct”, som direkt översatt betyder ”uppförandekod”. FIFA menar på att man inte bara tar ansvar, man är en drivande kraft för vad man kallar, citat: ”en respektfull och fredlig samexistens i den globala
fotbollsfamiljen.” slutcitat. Om jag hade kunnat, hade jag skrattat högt.

Nu, 62 år senare, tar man bokstavligen allt arbete, all sin heder, allt man står för och slänger det rakt ner i soptunnan.

 

”Since 1960, FIFA has taken a determined stance in favour of diversity and against discrimination in its Statutes, and later in the FIFA Code of Ethics and FIFA Code of Conduct, thus laying the foundations for a respectful and peaceful coexistence in the global football family.” – Text ur Good Practice Guide on Diversity and Anti-Discrimination

 

Fifa:s strategiska förhållningssätt – en förebild för sina medlemsföreningar

I denna del av guiden förklarar FIFA hur man vägleder sina medlemmar genom rekommendationer, baserade på ”fem grundpelare” som man kallar det. Dessa pelare ska främja mångfald och antidiskriminering inom fotbollen, genom:

1. Regelverk
Man kan ha hur många regler som helst, men de blir snabbt meningslösa om man inte följer dem.

2. Kontroller och sanktioner
Här missade FIFA att inkludera den avgift man kan betala för att undvika kontroller och sanktioner.

3. Utbildningar
Den förra presidenten, Blatter, försökte sig på detta genm att ge instruktioner och råd till HBTQ-personer, för att de ska känna sig trygga i Qatar.

”Det är ingen fara att resa till Qatar som homosexuell, man måste bara tänka på att inte visa det offentligt och man bör avstå fysiska och ”sexuella aktiviteter”

4. Nätverk och samarbete – Mycket viktigt för att kunna komma undan med vad som helst

5. Kommunikation – FIFA har en fantastisk kommunikationsstrategi! Som när de kommunicerade till deltagande nationer att sluta kriticera Qatar och fokusera på att prata fotboll.

Man hänvisar också till strategin ”FIFA 2.0: The Vision for the Future” som FIFA:s president Gianni Infantino presenterade 2016. Man menar att detta visar hur FIFA aktivt präntar in jämställdhet och inkludering i sin verksamhet.

Med sitt agerande inför fotbolls-VM 2022, skapar FIFA en helt ny nivå av hyckleri, som ger ordet en helt ny innebörd, som de dessutom är helt öppna med. Det går ju inte att dölja det faktum att VM i Qatar är den största skandalen i fotbollens historia. Bara att göra Qatar till värdnation strider mot i princip allt som står i FIFA:s 94-sidor långa guide, ett misstag som FIFA kunde ha stoppat för många år sedan.


Mänskliga rättigheter, mångfald och antidiskriminering

En extra intressant sektion där man inleder:

”FIFA har åtagit sig att respektera alla internationellt erkända mänskliga rättigheter och ska sträva efter att skydda dessa rättigheter. (FIFA:s stadgar, art. 3: Mänskliga rättigheter)”

Åtar man sig något så ska man leva upp till det också, annars bör man låta bli. Men inte nog med att man förtydligar sin inställning och ambition, FIFA till och med ställer krav, där man gör det glasklart att alla som inte respekterar FIFA:s regler gällande diskriminiering, blir avstängda eller helt uteslutna.

Alla former av diskriminering mot ett land, person eller grupper av människor med
hänsyn till ras, hudfärg, etnicitet, nationalitet eller socialt ursprung, kön, funktionshinder,
språk, religion, politisk åsikt eller någon annan åsikt, ekonomi, födelse eller någon annan
status, sexuell läggning eller någon annan anledning är strängt förbjudet och straffbart med
avstängning eller uteslutning. – FIFA:s stadgar, art. 4: antidiskriminering, jämställdhet
och hållning mot rasism.”

Qatar fallerar kapitalt på en mängd av dessa punkter, som diskriminering av arbetande migranter, HBTQ-personer och framför allt kvinnor i allmänhet. Det är inte på en mild nivå heller.

HBTQ-personer fängslas då alla former av samkönade relationer är olagligt. Det har också rapporterats att HBTQ-personer som försökt boka boende inför VM, har nekats av flera hotell.

”Sodomi” eller samkönad sexuell aktivitet mellan män är ett lagbrott, straffbart med upp till sju års fängelse” – Amnesty International

Kvinnor går praktiskt taget i koppel, där det krävs godkännande från maken, pappan eller sin bror för helt absurda saker. Enligt Amnesty, får kvinnor inte studera, jobba eller resa vart de vill, de får heller inte gifta sig eller skilja sig utan godkännande från en man. En kvinna under 30 får inte ens själv boka ett hotellrum.

Vi läser det igen: ”Diskriminiering är strängt förbjudet och straffbart med avstängning eller uteslutning.”

Här har man än en gång missat att lägga till den avgift som kan betalas för att undvika avstängning och uteslutning om man bryter mot FIFA:s regler.

Detta låter kanske långsökt, men det påminner spontant om hyrbilsfirmor som är så där löjligt petnoga och inspekterar varje millimeter av fordonet med mikroskop. Men om man betalar extra för den där dyra försäkringen så blundar firman för allt och man kan praktiskt taget återlämna bilen i form av ren kaffeved.

Skämt och sido, nu är det nog ett par år för sent att backa och göra rätt. Men vi snackar om minst 10 år som FIFA haft på sig för att ställa saker till rätta och stoppa skandalen.

Varför i hela friden har man inte stoppat detta och flyttat mästerskapet. Varför har man valt att låtsas som att det regnar i alla dessa år och acceptera att framstå som extrema hycklare?

Det låter kanske konstigt, men jag kan bara glädjas åt att Sverige inte gick vidare till VM.

Anders Karlsson
Grundare
info@fotboll.com

ak sign

Detta är en krönika där jag delar mina personliga åsikter.
Det ska inte ses som någon form av uttalande av Fotboll.com.


Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som även har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Över 10 års erfarenhet inom betting och spelbranschen finns också i bagaget.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Copyright © Fotboll.com 2024   |