Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Problematisk dominans i Bundesliga

Problematisk dominans i Bundesliga

Publicerat 2021-09-09 17:00

Tyska Bundesliga har inte varit speciellt dramatisk under senare tid, till stor del på grund av det faktum att ett enda lag har dominerat i flera år nu. Bayern München är förstås laget som legat på topp, och är även det lag som sett till att resterande lag i ligan ej fått möjlighet att växa.

Bayern München plockar upp alla de bästa spelarna med sin goda ekonomi och otroligt höga budget, vilket resulterar i att nästan inget kvarstår för resterande lag.


Stor blir större

För bara 5 månader sedan lämnade den legendariske tränaren Julian Nagelsmann Leipzig för Bayern München och det är inte svårt att förstå varför. Bayern är en väldigt framgångsrik fotbollsklubb som kan erbjuda en mycket högre lön än alla andra lag i ligan: varför skulle en fotbollsspelare, eller fotbollstränare, stanna kvar i en klubb som betalar betydligt lägre än konkurrensen?


Andra lag får ingen chans

Det går inte att neka det faktum att alla andra lag kommer behöva kämpa mycket hårdare om de vill stå en chans att vinna Bundesligan. Bayern München har vunnit ligan 9 gånger i rad och verkar inte ha några planer på att ta det lugnt denna säsong.

I förra årets Bundesliga slutade Bayern München på 78 poäng, jämfört med Leipzigs 65 poäng och Dortmunds 64 poäng. Det var endast en av de senaste 9 säsongerna som Borussia Dortmund var nära FC Bayern i poäng. Under övriga säsonger har Dortmund och Leibzig fått slåss om smulorna från Bayerns kakburk.

 

Bundesliga senaste 9 säsonger

Säsong F +/- P M
2020/2021 4 +55 78 13
2019/2020 4 +68 82 13
2018/2019 4 +56 78 2
2017/2018 4 +64 84 21
2016/2017 2 +67 82 15
2015/2016 2 +63 88 10
2014/2015 5 +62 79 10
2013/2014 2 +71 90 19
2012/2013 1 +80 91 25

F = Förluster
+/- = Målskillnad
P = Poäng
M = Poängmarginal till tabelltvåan.

Detta facit gör ju att man undrar om det är någon som tycker att Bundesliga är en rolig och spännande liga, när vinnaren praktiskt taget är förutbestämd?


Kan någon utmana?

Ett av de mer progressiva lagen som kom tvåa efter Bayern München förra säsongen, är RB Leipzig, och bettingsidor som Snabbare odds erbjuder i dagsläget ganska jämna odds i matchen mellan lagen. Det återstår att se om Leipzig kan chockera världen genom att sätta ett stopp för Bayerns långa tid på topp.

Det finns spelare som förblir lojala till sina lag, även fast de får mindre betalt. Emil Forsberg har inga planer att lämna RB Leibzig, men för de flesta spelare går det inte att tacka nej till pengarna.

Den senaste gången Bayern förlorade mästerskapet köpte de direkt efter upp två av Dortmunds bästa spelare och fick dessutom Lewandowski, den bästa spelaren i hela Bundesliga, helt gratis. Det är tydligt att de ligger ett stort steg över konkurrensen när det gäller budgeten.


Finns det lösningar?

Många fotbollsfans har tröttnat på situationen i den Tyska toppligan, fast lösningen ter sig inte vara enkel. Det diskuteras dock kring ett par förändringar, som man menar skulle kunna jämna ut ligorna.

Införa lönetak

En lösning som nämnts, är att införa lönetak, där klubbarna inte kan erbjuda en spelare vilka löner de vill. Det skulle potentiellt jämna ut förutsättningarna då Bayerns exceptionella ekonomi inte skulle spela lika stor roll .

Det skulle dessutom ge  spelare i Bundesliga anledning att välja klubb av flera olika anledningar och inte enbart hur mycket pengar laget kan erbjuda.


Avskaffa 51-procentsregeln

Ännu en insats som man menar kan hjälpa balansen i ligan, är avskaffandet av 51-procentsregeln. Enligt regeln får en fotbollsklubb inte spela i Bundesliga om investerare äger mer än 49% av klubben. Avskaffandet av denna regeln skulle leda till mer pengar från investerare för de mindre lagen.

Risk för bakslag

Men risken finns att det skulle bli andra bieffekter av ett sådant beslut. Då skulle Bundesliga bli som Premier League, där multibiljardärer äger hela klubbar. I vissa fall är det väldigt bra för klubben, men för klubbar som till exempel Arsenal, har det inte givit en progressiv effekt och klubben har inte presterat så här dåligt på 25 år.

Problemet blir när ägaren köpt klubben endast ur ett investeringsperspektiv och i dessa fall är det vanligt att ägaren inte vill investera i dyra spelare. Detta är något som börjar bli vanligare, då många välbärgade affärsmän har fått upp ögonen för hur lukrativa många fotbollsklubbar är.

 


Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som även har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Över 10 års erfarenhet inom betting och spelbranschen finns också i bagaget.

Relaterade blogginlägg

Publicerat 2024-01-18 12:52

Varför vi rekommenderar svenska bettingsidor

Betting är ett fenomen som bara blir större och större för varje dag som går, och idag finns det tusentals olika bettingsidor att välja mellan. Det finns sidor med licens …

Publicerat 2023-09-16 20:30

Fotbollens positiva koppling till spelindustrin

Att fotboll blivit en mångmiljardbransch är det ingen som säger emot, men pengars växande betydelse inom sporten är det delade uppfattningar kring. Spelbranschens koppling till fotboll blir också vanligare att …

Copyright © Fotboll.com 2024   |