Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Tio Allsvenska klubbars lönsamhet är beroende av sändningsrättigheter
Allsvenskan

Tio Allsvenska klubbars lönsamhet är beroende av sändningsrättigheter

Publicerat 2024-05-04 14:47

Konsult- och revisionsföretaget EY har släppt den årliga rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”, där de analyserat de Allsvenska klubbarnas årsredovisningar för verksamhetsåret 2023. En riskuppskattning av EY visar att endast sex av sexton klubbar skulle vara lönsamma om ett nytt avtal för sändningsrättigheter skulle minska smed 20 %.


TV-rättigheter är avgörande för vissa klubbar

Under 2023 uppgick Allsvenskans intäkter från tv-rättigheter till 389 miljoner kronor. Det är en ökning med 12 miljoner kronor eller 3 procent. Intäkterna från tv-rättigheter stod för 14 procent av den totala nettoomsättningen i Allsvenskan. Samtidigt visar EY:s analys att skillnaden mellan klubbarna är stor.

I BK Häcken, AIK och Malmö FF stod tv-rättigheterna för mindre än 10 procent av omsättningen. I Varberg BoIS stod tv-rättigheterna för nästan hälften av klubbens omsättning, 47 procent. Två andra klubbar där tv-rättigheter är en stor del av nettoomsättningen är Degerfors IF och IFK Värnamo med 40 respektive 36 procent.

tv-rättigheter omsättning Allsvenskan


Oro för kommande tv-affärer

Det nuvarande sändningskontraktet mellan Discovery Networks Sweden och Allsvenskan löper ut 2025. Arrangemangets årliga värde är cirka 500 miljoner kronor. Många tv-företag har för närvarande mindre köpkraft, därför återstår det att se hur det framtida avtalet kommer att struktureras.

”Enligt vår riskuppskattning skulle bara sex av sexton klubbar ha en lönsam verksamhetssäsong om det befintliga avtalet upphörde efter säsongen 2023 och Svensk Elitfotboll skrev på ett nytt kontrakt som inkluderade en minskning av sändningsrättigheterna med 20 %.”

– Carlos Esterling, partner på EY och medförfattare till rapporten.

Esterling tror att klubbar så småningom kan behöva upptäcka andra inkomstkällor till följd av detta.

Jämfört med 2022 steg Allsvenskans nettoomsättning under 2023 med 52 miljoner kronor, motsvarande 2%. Totalt noterade Allsvenskan en nettoomsättning på 2,7 miljarder kronor.

Spelarförsäljning och sponsring, tillsammans med reklam, står för merparten av ökningen. Beloppet från spelarförsäljning växte till 597 miljoner kronor, en ökning med knappt 7%. Återigen kommer en ansenlig del av klubbarnas intäkter från spelarförsäljning. 21% av Allsvenskans totala omsättning kommer från spelarförsäljning.

UEFA:s ersättning sjönk dock med 39%, från 355 miljoner kronor till 215 miljoner kronor. Klubbarnas mindre lyckade framgångar i de europeiska cuperna står för nedgången.

 

Allsvenskan klubbars omsattning

 

Källa: ey.com/sv_se/news/2024/03/arets-fotbollsrapport-hur-mar-svensk-elitfotboll

 


Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som även har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Över 10 års erfarenhet inom betting och spelbranschen finns också i bagaget.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2024-03-22 21:52

Allsvenskan TV-sändningar och streaming 2024

Säsongen 2024 har Allsvenskan 100-årsjubileum och Kanal 5 och Discovery+ har rättigheterna denna säsong. Jubileumssäsongen drar igång den 30 mars och inleds med en timme studiosnack, följt av öppningsmatchen, IFK …

Allsvenskan

Publicerat 2024-03-20 20:47

De 10 bästa utländska spelarna någonsin i Allsvenskan

När vi tittar tillbaka på den svensk fotbollshistorien kommer vi genast att tänka på de utländska spelare som visat upp sina talanger i Allsvenskan. De här spelarna har hjälpt oss …

Copyright © Fotboll.com 2024   |