Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Tolv storklubbar vill bryta sig loss från Champions League
Champions League

Tolv storklubbar vill bryta sig loss från Champions League

Publicerat 2021-04-18 21:52

Det stormar inom den europeiska klubbfotbollen. Nu kommer uppgifter om att tolv av de största klubbarna vill bryta sig loss från Champions League och bilda European Super League.


SEX LAG FRÅN PREMIER LEAGUE

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Tottenham från Premier League. FC Barcelona, Real Madrid och Atlético Madrid från La Liga. Juventus, Inter och Milan från Serie A.

Tillsammans ska de tolv klubbarna vilja gå samman och bilda European Super League. Samtidigt fördömer Uefa projektet och kallar det ”cyniskt”. Ledande företrädare för det europeiska fotbollsförbundet rasar över förslaget, enligt BBC Sport.

Än så länge har ingen av ovan nämnda klubbar bekräftat sin medverkan i European Super League. Men, Uefa har tillsammans med engelska fotbollsförbundet FA, Premier League, spanska fotbollsförbundet RFEF, La Liga, samt italienska fotbollsförbundet och Serie A, kommit med ett gemensamt uttalande.

De säger att de kommer att fortsätta stå enade för att försöka stoppa utbrytningen och använda sig av både sportsliga och juridiska medel. Samtidigt stämmer de också in i Fifas ståndpunkt, som säger att spelare som deltar i den nya ligan kommer att stängas av från inhemskt ligaspel, europaspel och till och med även landslagsspel.

Förra årets Champions League-finalister Bayern München och Paris Saint-Germain ska inte vara intresserade av att vara med i den nya ligan. Inte heller några andra klubbar från Bundesliga eller Ligue 1.


GARY NEVILLE RASANDE

Reaktionerna på en eventuell stängd liga har inte låtit vänta på sig. Den gamle Manchester United-backen Gary Neville, numera expert på Sky Sports, är inte nådig i sin kritik.

– Jag är Manchester United-fan och har varit det i 40 år, men jag blir äcklad. Jag blir mest äcklad av Manchester United och Liverpool, som ska var folkets klubbar, säger Neville i Sky Sports och fortsätter:

– Ta ifrån de alla poäng. Sätt de i botten av ligan och låt de betala böter. Vi måste slå ner på det här. Det är kriminellt. Det är ett brott mot fotbollsfans i det här landet.

Även utanför fotbollens värld kommer kritik mot planerna på European Super League. Den brittiske kulturministern Oliver Dowden säger i ett uttalande av den brittiska regeringen är bekymrad över planerna.

Till och med Emmanuel Macron har reagerat. Den franske presidenten säger att han ”välkomnar de franska klubbarnas position att vägra delta” i den nya ligan ”som hotar principen om solidaritet och sportsliga meriter”.


CHAMPIONS LEAGUE FÅR NYTT FORMAT

Uppgifterna om den nya European Super League kommer samtidigt som Uefa är på väg att presentera i nytt format för Champions League som ska gälla från och med 2024.

Det nya formatet innebär att antalet lag i första omgången, nuvarande gruppspelet, utökas från 32 till 36. Samtidigt försvinner dagens fyralagstruppar till förmån för en gemensam liga för samtliga lag, enligt så kallad ”schweizisk modell”.

Dock kommer inte alla möta alla utan varje lag spelar tio matcher, fem hemma och fem borta. Vilka lag som möts bestäms utifrån seedning.

Slutspelet kommer också att få en del förändringar. De åtta bästa lagen går direkt till åttondelsfinal medan lagen på plats 9 till 24 kommer att spela playoff om resterande åtta platser i åttondelsfinal.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Champions League

Publicerat 2023-12-15 01:31

Vinnarodds synas inför slutspelet i Champions League 2023/24

Champions League innebär att vi får se fotboll på den allra högsta nivån, med de största klubbarna och de bästa spelarna i världen samtidigt som folk från hela världen sluter …

Champions League

Publicerat 2021-12-06 11:56

TIPS: Champions League v.49

Tisdag och onsdag är som vanligt speldagarna för Champions League och denna vecka 49 är inget undantag. Nu ska det avgöras, i de grupper där dramatiken fortfarande lever. Vi kommer …

Copyright © Fotboll.com 2024   |