Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet
Fotbolls-VM

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Publicerat 2023-08-28 18:00

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner biljetter sålts.

Flest såg på Sverige – USA och straffdramat

Enligt TV6, som sände matcherna under VM, var det matchen mellan Sverige och USA som lockade flest tittare i Sverige. Kanalen uppger att nästan 1,8 miljoner såg Sverige – USA på TV6.

Då ska det noteras att de som streamade matchen med Viaplay inte är inkluderade och Viaplay har inte uppgivit några tittarsiffror. De uppger dock att det är det mest streamade programmet på plattformen i Sverige under 2023 och det näst mest sedda sporteventet någonsin på Viaplay, efter handbolls-EM 2022.

Sverige – USA knäckte till och med Allsång på Skansen och med rejält tilltagen marginal på drygt 700.000 tittare. Men det var höga tittarsiffror under samtliga matcher som svenska damlandslaget spelade. Sveriges match mot Argentina sågs av 953 000, Sverige – Italien sågs av 958 000 och 727 000 tittare såg Sverige–Sydafrika.

Damfotbollen växer snabbt men har lång väg kvar

Det går tyvärr inte att jämföra herr- och damlandslag, trots att populariteten och intresset för damfotboll har exploderat. Man ska heller inte jämföra herr- och damfotboll, t.ex tittarsiffror, fysisk statistik, supporters, eller någon aspekt. Men eftersom t.ex spelarlöner ofta jämförs, så borde man även jämföra det som genererar intäkter, och som ligger som grund för lönerna.

Herrarnas tittarsiffror under VM 2023

Herrarnas VM 2022 i Qatar var det mest omdiskuterade, kritiserade, horribla, katastrofala och hatade mästerskapet någonsin i fotbollens historia. Trots det strömmade människor från hela världen till Qatar och miljarder människor satt bänkade framför TV:n.

Enligt Fifas statistik så följde halva jordens befolkning fotblls-VM i Qatar, på TV eller internet. Vi pratar alltså över 3.5 milarder människor.

Fifa rapporterar också att matcherna under fotbolls-VM hade tittarsiffror på i genomsnitt 191 miljoner människor per march och finalen mellan Frankrike och Kroatien sågs av inte mindre ön 1,1 miljarder människor.

Det är uppenbart att damfotbollen växer

Vissa förutser att damfotbollen kommer att växa 4-5 gånger inom 10 år, både i omsätting och i tittarsiffrr. Men man behöver inga siffror för att märka av hur mycket damfotbollen förändras bara mellan de internationella mästerskapen.

Rekord på rekord slås varje säsong och varje internationellt mästerskap och det kmmer vi att få vänja oss av, fördamfotbollen är långt,långt ifrån som potentiella topp. Eftersom populariteten växer, så växer även intäkterna till klubbar, nationer och federationer. Detta innebär att budgetar kommer att höjas i takt med att damfotbolen växer.

Detta kommer så småningom leda till att fler och fler klubbar kommer att kunna betala damerna betydligt högre löner. Fler och fler kommer att kunna spela på heltid och därmed kommer även kvalitetsnivån att öka. Vi kommer helt enkelt att få se fler professionella damspelare.


Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som även har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Över 10 års erfarenhet inom betting och spelbranschen finns också i bagaget.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-11-24 22:54

Efter första omgången - Vem vinner fotbolls-VM 2022?

Årets höjdpunkt är igång och alla nationer har spelat sin första omgång av fotbolls VM i Qatar. För första gången någonsin så spelas fotbolls-VM under vintern och mycket är annorlunda …

Copyright © Fotboll.com 2024   |