Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Zlatan stängs av från landslaget?
Fotbolls-VM

Zlatan stängs av från landslaget?

Publicerat 2021-04-14 22:03

När Zlatan Ibrahimovic för några veckor sedan gjorde comeback i svenska landslaget bröt han samtidigt mot FIFA:s etiska regler. Detta på grund av att han är delägare i spelbolaget Bethard. 


BRUTIT MOT FIFA:S REGELVERK

Zlatan Ibrahimovic spelade sina första matcher i blågult på närmare fem år mot Georgien och Kosovo i kvalet till VM i Qatar 2022. Dock kan han i samband med detta brutit mot FIFA:s regelverk.

Anledningen är att han genom sitt bolag Unknown AB äger tio procent av aktierna i spelbolaget Bethard, enligt Sportbladet. Zlatan blev delägare i bolaget i samband med ett uppmärksammat reklamsamarbete för några år sedan.

Att spela landslagsmatcher och samtidigt vara delägare i ett spelbolag strider både mot FIFA:s etiska regelverk och UEFA:s disciplinära regelverk.

Samtidigt erbjöd Bethard spel på de bägge VM-kvalmatcherna och det är det som i praktiken är problemet. Eftersom Bethard även erbjudit spel på Milans matcher i Europa League den här säsongen har Zlatan även i de fallen brutit mot regelverket.

Vad som kommer att hända härnäst är dock oklart.

– Såvitt jag vet så tror jag inte att det är ett ärende (hos FIFA) om inte någon har anmält det och det vet inte vi och det ser inte jag. Alla sådana händelser hanteras konfidentiellt av en eventuell kommitté som skulle kunna ta upp det, säger FIFA:s presschef Hans Hultman till Fotbollskanalen.


RISKERAR MILJONBÖTER

Skulle Zlatan Ibrahimovic straffas av FIFA kan det kosta honom närmare en miljon kronor i böter och i värsta fall upp till tre års avstängning, enligt Sportbladet. Detta skulle i så fall kunna innebära att Zlatans medverkan i sommarens EM är i fara.

Att fotbollsspelare får böter för olika typer av regelbrott har skett tidigare.

Danske anfallaren Nicklas Bendtner blottade ett par kalsonger med en logga för ett spelbolag efter ett mål mot Portugal i EM 2012. För tilltaget utfärdade UEFA böter på 100 000 euro och dessutom en matchs avstängning i följande VM-kval.

Dåvarande Tottenham-spelare Kieran Trippier läckte 2019 information om sin övergång till Atlético Madrid. Engelska fotbollsförbundet FA bötfällde honom med 70 000 pund. Samtidigt fick han även 10 veckors avstängning. FIFA tillsammans med CAS, idrottens skiljedomstol, fastställde sedan straffet.

Dock dömdes varken Bendtner eller Trippier utifrån FIFA:s etiska regelverk. Faktum är att regelverket aldrig har testats på allvar, enligt Sportbladet.


FOTBOLLSFÖRBUNDET MEDVETNA OM PROBLEMET

På Svenska Fotbollsförbundet ska man ha varit medvetna om Zlatans koppling till Bethard. Dock är det inget som man ska ha diskuterat inför Zlatans landslagscomeback.

– Vi har inte pratat med Zlatan om detta, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Samtidigt är det oklart vad som händer om Zlatan skulle fällas för brott mot regelverket.

– Det känns lite som en röda-gubben-produkt. Det finns regler på pappret men det är i dagsläget oklart för oss vad som faktiskt händer om någon bryter mot dem. Fifas skrivningar är väldigt strikta men tar man det verkligen på allvar och följer upp eventuella överträdelser?, säger Johan Claesson, Integrity officer på Svenska Fotbollsförbundet till Sportbladet.

Vad som händer med Zlatan och om kan kommer att straffas på något sätt återstår att se. Men, än så länge finns inte något officiellt ärende om brott mot regelverket hos varken FIFA eller UEFA.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Copyright © Fotboll.com 2024   |