Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Allsvenskan: 14 av 15 klubbar riskerar konkurs
Välj liga
Foto: Pixabay

Allsvenskan: 14 av 15 klubbar riskerar konkurs

Publicerat 2020-05-08 10:50

Dag för dag kommer vi allt närmare en allsvensk premiär. Svensk Elitfotboll har tidigare sagt att man siktar på att de första matcherna i Allsvenskan ska spelas 14 juni. Dock lär det med största sannolikhet bli utan publik. Något som i kombination med andra effekter av coronapandemin kan få stora ekonomiska konsekvenser för de allsvenska klubbarna.

ENDAST MALMÖ FF SKULLE KLARA SIG

För en dryg månad sedan presenterade revisionsbyrån EY en rapport som visade på stora ekonomiska klyftor i de allsvenska klubbarna. Nu presenterar EY en ny fördjupad analys som visar på att 14 av de 15 allsvenska klubbar (AFC Eskilstuna fanns inte med i analysen) som ingick i undersökningen kommer att gå i konkurs med nuvarande kostnader. Den enda klubben som skulle undvika konkurs är Malmö FF med ett eget kapital på drygt 500 miljoner kronor.

I rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?” räknade EY på hur klubbarna i Allsvenskan skulle klara sig utan publik. Några lag skulle hamna på minus redan efter några få matcher, medan endast fem klubbar skulle klara en hel säsong utan publik. I sin nya analys har EY även tagit hänsyn till andra intäkter, som till exempel reklam, sponsring och spelarförsäljningar.

Om matcher spelas utan publik fram till och med augusti skulle detta innebära att inte bara biljettintäkter utan att även intäkter från reklam och sponsring minskar med 30 procent, enligt EY:s beräkning. Vidare antas att runt 50 procent av de intäkter som rör evenemang och kringförsäljning försvinner.

Men, den intäkt som verkligen blir lidande är den som kommer från spelarförsäljningar. Enligt EY kan de allsvenska klubbarnas intäkter från spelarförsäljningar minska med hela 80 procent jämfört de senaste åren. Spelarförsäljningar är en viktig del av klubbarnas ekonomi och innebär i många fall ett välbehövligt tillskott i kassan.

HAMMARBY DRABBAS VÄRST

I förlängningen innebär den pågående coronapandemin att klubbarna i Allsvenskan kan komma att tappa hundratals miljoner kronor. I kronor räknat är det de största klubbarna som drabbas hårdast eftersom dessa har större intäkter än mindre klubbar.

Den simulering som EY gjort visar att Malmö FF skulle tappa mest, 175 miljoner kronor. Dock har den skånska klubben tack vare de senaste årens europaäventyr en välfylld kassakista på över en halv miljard kronor, vilket innebär att man fortfarande skulle ha ett eget kapital på närmare 340 miljoner kronor vid årets slut.

Värre är det för Hammarby, som i dagsläget har ett eget kapital på 50 miljoner kronor, men som efter simuleringen står på -81 miljoner kronor. Även IFK Göteborg och AIK kan få stora problem. Efter simuleringen står de bägge storklubbarna på -66 miljoner kronor respektive -48 miljoner kronor. Hela EY:s beräkning går att se nedan.

Eget kapital per allsvensk klubb

2019 Eget kapital (mkr) Eget kapital efter simulering (mkr)
Malmö FF 512,9 337,4
IFK Norrköping 110,7 -5,2
Falkenbergs FF 0,7 -8,5
Örebro SK 6,4 -11,1
Djurgårdens IF 57,3 -15,8
Kalmar FF 2,8 -18,7
IK Sirius FK 0,0 -19,3
BK Häcken 71,5 -22,9
GIF Sundsvall 0,8 -30,1
Helsingborgs IF 2,1 -32,2
IF Elfsborg 16,0 -35,9
Östersunds FK -22,6 -46,7
AIK 61,7 -48,0
IFK Göteborg 22,6 -66,2
Hammarby IF 49,6 -80,9

Källa: EY

BUNDESLIGA IGÅNG NÄSTA VECKA

Mitt i allt mörker börjar det nu ljusna på flera håll. I onsdags gav den tyska regeringen klartecken för Bundesliga att starta nästa helg. Första matcherna spelas lördag 16 maj, bland annat Ruhr-derbyt Borussia Dortmund–Schalke 04. Den tyska ligan kommer nu att ha hela fotbollseuropas ögon på sig. Fungerar allting väl kommer andra ligor troligtvis att följa efter.

Igår fick även danska Superligaen grönt ljus från den danska regeringen. Enligt ligans hemsida är planen att återuppta spelet sista helgen i maj.

Än så länge har den svenska Folkhälsomyndigheten inte gett något klartecken för allsvenskt spel. Idag kommer dock Svensk Elitfotboll att ha ett möte med statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare sagt att han har svårt att se en allsvensk premiär redan 14 juni. I en intervju med TV4-Sporten säger Anders Tegnell att man kommer att följa utvecklingen i Tyskland och Danmark och därefter ta en diskussion om Allsvenskan.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea …

Copyright © Fotboll.com 2024   |