Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Då startar ligorna igen efter corona
Välj liga
Foto: Pixabay

Då startar ligorna igen efter corona

Publicerat 2020-03-26 15:00

Coronaviruset har fullständigt lamslagit fotbollsvärlden. Inte minst i Europa där i stort sett allt seriespel stoppats. Den stora frågan är nu när spelet kommer att återupptas. 

PREMIER LEAGUE

Premier League var den av de stora ligorna som höll ut allra längst och väntade in det längsta med att ställa in allt spel. Men, till slut gjorde man detta efter ett enhälligt beslut av ligan och klubbarna.

Ursprungligen var planen att spelet skulle pausas fram till och med 3 april. Men, förra torsdagen kom beskedet att Premier League inte kommer att dra igång igen förrän tidigast 30 april. I helgen kom dock uppgifter från The Telegraph om att spelet inte kommer att återupptas förrän 1 juni. Något som dock innebär att de återstående 9-10 omgångarna måste spelas inom loppet av en månad om ligan ska vara färdigspelad till 30 juni.

Lägg därtill kvartsfinaler, semifinaler och final i FA-cupen samt eventuellt spel i Champions League och Europa League för de engelska lag som tar sig långt i de turneringarna.

Någon publik lär det knappast bli på matcherna. Åtminstone om Premier League drar igång 30 april, som trots allt ändå känns som det mest troliga alternativet med tanke på att det ändå återstår så pass många matcher.

LA LIGA

La Liga tog 12 mars beslutet att ställa in allt spel under tre veckors tid. Planen var att precis som i Premier League återuppta spelet 3 april, men i måndags kom beskedet att alla matcher i La Liga skjuts upp på obestämd tid.

Med tanke på att det rådande läget i Spanien, där situationen nu börjar likna den i Italien, är det frågan om det över huvud taget kommer att bli något mer spel i La Liga den här säsongen. Dessutom råder i stort sett undantagstillstånd i Madrid.

I dagsläget återstår elva omgångar i La Liga. Detta innebär att spelet skulle behöva återupptas i mitten av maj om det ska finnas en realistisk chans att spela färdigt ligan innan 30 juni. Datumet då Uefa helst ser att samtliga inhemska ligor är färdigspelade.

SERIE A

Serie A var den första ligan i Europa att ställa in allt spel. Detta gjorde man 9 mars efter att den italienska regeringen beslutat att ställa in alla idrottsevenemang i landet. Även här var planen att matcher skulle börja spelas igen 3 april.

Med tanke på det nuvarande läget i Italien är det ytterst tveksamt om det blir något mer spel i Serie A den här säsongen. Framför allt då de flesta Serie A-klubbar är stationerade i norra Italien, som är coronavirusets epicentrum.

Blir det något mer spel i Serie A kommer det ske inför tomma läktare. Den italienske epidemiologen Pierluigi Lopalco säger till La Repubblica att han inte tror att publik kommer att tillåtas förrän i oktober.

Hur och om Serie A kommer att avslutas är i dagsläget oklart. Det italienska fotbollsförbundets ordförande öppnar för att förlänga säsongen ända in i augusti. Något som lär behövas då 12-13 omgångar återstår att spela.

ALLSVENSKAN

Allsvenskan skulle haft premiär nästa lördag med matchen Örebro–Djurgården på Behrn Arena. Så kommer inte att bli fallet. Exakt när Allsvenskan kommer att börja spela är dock fortfarande oklart.

Men, enligt ett uttalande från Svensk Elitfotboll är målsättningen att spelet ska komma igång i slutet av maj eller början av juni. Något som ligger i linje med de uppgifter som tidigare cirkulerat.

Anledningen till att man inte satt ett tidigare startdatum är att klubbarna under inga omständigheter vill spela inför tomma läktare. Publikintäkter är en oerhört viktig del för de allsvenska klubbarnas ekonomi.

Om Allsvenskan startar i juni skulle detta sannolikt också innebära att säsongen förlängs. Räkna med att vi kommer att få se allsvenskt spel ända till slutet av november.

VITRYSKA LIGAN IGÅNG

Vad gäller övriga europeiska ligor har i stort sett alla slagit igen butiken. I början av förra veckan blev den ryska och turkiska ligan de sista att ställa in allt spel. När spelet planeras återupptas ser dock olika ut.

Tyska Bundesliga har pausat allt spel fram till 30 april. Franska Ligue 1 kommer inte att komma igång förrän tidigast 15 juni. Holländska Eredivisie kommer troligen inte att börja spelas förrän tidigast 1 juni, då den holländska regeringen förbjudit alla sammankomster fram tills dess.

Dock finns det en europeisk liga som trotsar coronaviruset, nämligen den vitryska, som hade premiär planenligt i förra veckan. Enligt det vitryska fotbollsförbundet fanns nämligen ingen anledning att ställa in då Vitryssland knappt har några smittfall. Samtidigt innebär detta också att den vitryska ligan i stort sett är den enda fotbollsligan som finns som spelobjekt hos bettingbolagen.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea …

Copyright © Fotboll.com 2024   |