Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Allsvenskan: Klubbarnas ekonomi på topp – trots pandemin
Allsvenskan

Allsvenskan: Klubbarnas ekonomi på topp – trots pandemin

Publicerat 2022-04-14 00:20

Trots att både 2020 och 2021 innebar rejält minskade publikintäkter mår de allsvenska klubbarna ekonomiskt bättre än någonsin. De flesta klubbar redovisar ett positivt resultat, samtidigt som det totala egna kapitalet har ökat med 30 procent, enligt en ny undersökning. 


14 av 16 klubbar ökade sitt kapital

År 2021 innebar ett ekonomiskt uppsving för klubbarna i Allsvenskan. 14 av 16 klubbar såg en ökning av det egna kapitalet mellan 2020 och 2021. Samtidigt ökade klubbarnas samlade kapital med drygt 300 miljoner eller 30 procent. De allsvenska klubbarnas samlade tillgångar var 2021 närmare 1,3 miljarder kronor.

I sin årliga rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?” konstaterar rådgivnings- och revisionsföretaget EY att Allsvenskan mår bra. När 2020 års rapport släpptes var utsikterna betydligt mörkare. EY varnade då för att 14 av 15 klubbar riskerade konkurs till följd av coronapandemin.

Så blev det inte. Dock visade 5 av de 16 klubbarna som spelade i Allsvenskan 2020 upp ett negativt resultat. Detta om man även räknar in spelarförsäljningar i nettoomsättningen. Störst förlust gjorde mästarna Malmö FF med ett negativt resultat på 49 miljoner kronor följt av AIK med en förlust på 17 miljoner kronor. Samtliga klubbar mottog statligt stöd från Riksidrottsförbundet under 2020 för att kompensera för uteblivna intäkter.

Under 2021 förbättrades klubbarnas ekonomi. Häcken och Östersund var de enda klubbarna som redovisade ett negativt rörelseresultat på åtta respektive 16 miljoner kronor. För Häckens del beror förlusten på att man precis som 2020 år tvingades ställa in ungdomsturneringen Gothia Cup.

Värt att nämna är att nykomlingarna Värnamo, GIF Sundsvall och Helsingborg inte finns med i EY:s rapport.

allsvenskan omsättning


Nästan lika rika som alla övriga tillsammans

Malmö FF fortsätter att vara Allsvenskans i särklass rikaste klubb. De regerande mästarna har ett eget kapital på 618 miljoner kronor, vilket är nästan lika mycket som alla övriga klubbar tillsammans. Övriga 15 klubbar som spelade i Allsvenskan 2021 har ett totalt eget kapital på 662 miljoner kronor. Den stora förklaringen till den skånska klubbens stora kassakista är att man ett antal gånger de senaste åren lyckats kvala in till både Champions League och Europa League.

Bakom Malmö FF är IFK Norrköping tvåa med eget kapital på 157 miljoner kronor medan Djurgården är trea med 125 miljoner kronor i tillgångar. Samtliga av de nuvarande klubbarna i Allsvenskan som finns med i rapporten redovisar ett eget kapital på över tio miljoner kronor, förutom Degerfors som har ett eget kapital på 3,2 miljoner kronor.

allsvenskan eget kapital


Hög omsättning – hög tabellplacering

Det går också att se en tydlig korrelation mellan nettoomsättning och tabellplacering. Mästarna Malmö FF har överlägset högst omsättning med 567 miljoner kronor. Tvåan AIK hade femte högst omsättning medan trean Djurgården placerar sig tvåa vad gäller omsättning.

Av de sex lag som hade högst omsättning var det endast ett som inte slutade topp 6, nämligen IFK Göteborg som slutade åtta i tabellen.  Varberg, som är det lag som hade lägst omsättning visar dock att pengarna inte är allt. Med en nettoomsättning på drygt 33 miljoner kronor lyckades laget ändå komma på en tiondeplats.

allsvenskan tabellplacering omsättning

*”Tabellplacering 2020″ avser tabellplacering 2021


Får flest poäng per krona

Nettoomsättning i all ära, men i slutändan är det ändå antalet poäng som räknas. Men, hur mycket betalar de allsvenska lagen i lönekostnad per inspelad poäng? I lönekostnader ingår löner för samtliga anställda.

Även här återfinns Malmö FF i topp med drygt fyra miljoner kronor per poäng. Näst högst kostnad hade jumbon Östersund med 2,9 miljoner kronor per poäng. Därefter kommer Häcken, tolfte plats i tabellen, med 2,3 miljoner kronor per poäng.

AIK, som toppade listan år 2020, fick betydligt bättre utdelning 2021. Kostnaden per poäng minskade från 2,6 miljoner till 1,4 miljoner kronor per poäng. Den enkla förklaringen är att man slutade sju placeringar bättre 2021 än 2020 och samtidigt minskade lönekostnaderna med tio miljoner kronor.

Flest poäng för pengarna fick nykomlingen Degerfors som betalade 527 000 kronor per poäng. Ytterligare fyra lag betalade under en miljon kronor per poäng, nämligen Varberg, Kalmar, Mjällby och Halmstad.


Allsvenskan i siffror:

 • Rikast: Malmö FF – 618 miljoner kr i eget kapital
 • Fattigast: Degerfors IF – 3,2 miljoner kr i eget kapital
 • Högst nettoomsättning 2021: Malmö FF – 567 miljoner kr
 • Lägst nettoomsättning 2021: Varberg B0IS – 33 miljoner kr
 • Högst värderade trupp: Malmö FF – drygt 250 miljoner kr
 • Marknadsvärde för samtliga spelare i Allsvenskan: 2 118 miljoner kr
 • Högst lönekostnad per poäng: Malmö FF – 4,0 miljoner kr
 • Lägst lönekostnad per poäng: Degerfors IF –  527 000 kr
 • Lönekostnad per poäng för SM-guld: Malmö FF – 4,0 miljoner kr
 • Spelarförsäljningar i Allsvenskan, totala intäkter: 297 miljoner kr
 • Högst intäkter från spelarförsäljningar: IFK Norrköping – 64 miljoner kr

 
Notera: Värnamo, GIF Sundsvall och Helsingborg ingår inte i ovanstående siffror.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2024-02-14 22:23

Färre spelbolag sponsrar svensk toppfotboll

Fotbollen kräver och behöver sponsorer för att allt ska fungera. Däremot har det skiftat mycket vilka sponsorer som stödjer fotbollen. En gång i tiden var det nästan uteslutande spelbolag som …

Allsvenskan

Publicerat 2023-09-15 21:12

Allsvenskan kan avgöras med toppmöte – i sista omgången

Vi har nu mindre än en tredjedel kvar av Allsvenskan 2023, och varje omgång bäddar för en allt mer spännande final. Som saker och ting ser ut just nu är det …

Copyright © Fotboll.com 2024   |